VvE oprichten? Zo regel je het goed

Als je een appartementencomplex beheert, weet je hoe belangrijk het is om goed voor de gemeenschappelijke ruimtes te zorgen. Het opdrichten van een Vereniging van Eigenaren (VvE) is daarbij essentieel. Maar waar begin je? Hieronder lees je de belangrijkste stappen voor een succesvolle oprichting van een VvE.

Waneer een VvE? 

Een VvE zorgt ervoor dat alle eigenaren samen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en beheer van het gebouw. Zonder actieve VvE is het lastig om beslissingen te nemen over bijvoorbeeld reparaties of verduurzaming van de delen waar iedereen gebruik van maakt en kunnen juridische problemen ontstaan. Bovendien is een VvE wettelijk verplicht wanneer je in een appartement woont.  

Stappen om een VvE op te richten 

  1. Verzamel de benodigde informatie 
    Start met het verzamelen van alle eigendomspapieren, bouwtekeningen en de contactgegevens van alle eigenaren. Deze documenten vormen de basis van de oprichting. 

  1. Organiseer de eerste vergadering 
    Nodig alle eigenaren uit voor een eerste vergadering. Hier leg je het belang van de VvE uit en bespreek je hoe het oprichtingsproces zal verlopen. Dit is ook het moment om te polsen wie in het bestuur wil zitten. 

  1. Opstellen van de splitsingsakte (wanneer dit nog niet geregeld is) 
    In samenwerking met een notaris stel je een splitsingsakte op. Dit document legt vast hoe het gebouw is opgedeeld in appartementsrechten en wie verantwoordelijk is voor het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes. 

  1. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel 
    Nadat de splitsingsakte is ondertekend, moet de VvE worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Pas dan is de VvE officieel een rechtspersoon en kan het contracten afsluiten en deelnemen aan juridische transacties. 

  1. Kies een bestuur 
    Tijdens een van de eerste vergaderingen kies je het bestuur, dat verantwoordelijk is voor het dagelijkse beheer van de VvE. Bij grotere VvE’s kunnen commissies worden ingesteld, bijvoorbeeld voor onderhoud of financiën. 

  1. Huishoudelijk reglement en onderhoudsplan 
    Stel een huishoudelijk reglement op waarin afspraken over het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes en de jaarlijkse bijdragen worden vastgelegd. Vergeet niet een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) op te stellen om te zorgen dat er voldoende geld beschikbaar is voor toekomstig onderhoud. 

Waarom professioneel beheer overwegen? 

Het oprichten en beheren van een VvE vraagt veel tijd en expertise. Zeker als er onderhoud nodig is of er conflicten ontstaan tussen eigenaren. Het is zeker mogelijk om dit in eigen beheer te houden, maar de ervaring leert dat een onafhankelijke partij wel veel zorgen uit handen kan nemen en conflicten hierdoor minder hoog oplopen. Bij Abram VvE Beheer nemen we je deze zorgen uit handen. Wij regelen niet alleen het dagelijkse beheer, maar zorgen er ook voor dat de financiële administratie op orde is en dat er een duidelijke planning voor onderhoud ligt. 

Wil je zeker weten dat jouw VvE goed georganiseerd en onderhouden blijft? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen, van oprichting tot dagelijks beheer. Zo weet je zeker dat alles soepel verloopt en je geen zorgen hebt over het onderhoud van het gebouw.

Terug naar overzicht